s Avonds kwamen er onverwacht gasten en ik moest het recept voor een snelle snack onthouden om iets op tafel te zetten. En ik herinnerde me dat we in het Verre Oosten elke zomer zoutarme tomaten met sojasaus kookten in 45 minuten. Ik moest naar de moestuin gaan en de eerste rijpe tomaten zelf plukken.
De koelkast openen en de tafel dekken. Maar niet nu
U zegt, wat staat er op tafel? Open de koelkast en maak wat plakjes, open een pot lechos, enz. Ja, op elke andere dag zou ik dat doen, maar het punt is dat mijn koelkast nu “ongerept” is. In Krasnodar is de elektriciteit de laatste tijd een paar uur uitgevallen en het is 40 graden buiten.
Terwijl ik zoutarme tomaten en komkommersalade klaarmaakte, grilden mijn vrienden kebab. De tafel was gedekt en we hadden een gezellige babbel op een zomeravond.
Wist je dat het Amerikaanse Hooggerechtshof ooit serieus over het lot van tomaten heeft beslist?
In 1893 was de vraag of tomaten als groente of als fruit moesten worden beschouwd. Ondanks alle nieuwsgierigheid van deze rechtszaak was de prijs van de vraag extreem hoog, omdat de douanerechten op groenten en fruit onder de toenmalige wetgeving verschillend waren.
Na een volledige beschouwing van alle omstandigheden van de zaak vond rechter Gray de tomaten... niet schuldig. Ik bedoel groenten.
Botanisch gezien zijn tomaten fruit. Maar in de gewone taal van mensen, zowel verkopers als consumenten, zijn het groenten die in een moestuin worden gekweekt en die gewoonlijk bij de lunch worden geserveerd, samen met of na soep, vis of vlees, als onderdeel van de hoofdgerechten, en niet als gewoon fruit, als dessert. - Uit de uitspraak van het Hof.
Zoute tomaten met sojasaus
Ingrediënten
(voor 4 porties)
- Sappige rijpe tomaten - 4 middelgrote vruchten;
- Rode sla-uitjes - 1 grote bol;
- Sojasaus (verlaagd zout) - 2 el;
- Verse knoflook - 4 teentjes;
- Suiker - 1 theelepel
- Zout - 1 theelepel;
- Rode hete gemalen peper - op de punt van een mes.
Hoe zoutarme tomaten met sojasaus bereiden in 45 minuten (stap-voor-stap recept)
- Was de tomaten, droog ze. Snijd ze in middelgrote partjes.
- Pel de knoflook en ui. Snijd de ui in dunne halve ringen en hak de knoflook fijn met een pers of mes.
- Meng de sojasaus, gehakte knoflook, suiker, zout en gemalen rode hete peper in een kleine kom.
- Meng in een grote slakom de tomaten, ui en resulterende saus.
- Dek de slakom af met voedselfolie of een deksel en laat 40-45 minuten marineren.
- Serveer op tafel met of zonder groenten.
Zoals je ziet, is het bereiden van zoutarme tomaten in sojasaus eenvoudig en relatief snel.
Eet smakelijk! Thuis koken - het is makkelijk en budgetvriendelijk!