Kruiden in de keuken: wat en hoe te vervangen

Kruiden in de keuken: wat en hoe te vervangen

Als je een bepaald kruid niet lekker vindt of het gewoon niet bij de hand hebt, moet je een interessant recept niet aan de kant schuiven. Wij helpen je het juiste alternatief te vinden.

Kruiden, specerijen en piment zijn essentiële ingrediënten bij de bereiding van veel gerechten. Ze versterken aroma's en benadrukken smaken. Als je niet van bepaalde specerijen houdt of ze gewoon niet bij de hand hebt, moet je een interessant recept niet aan de kant schuiven. Je kunt gerust experimenteren en op zoek gaan naar nieuwe oplossingen.

Ten eerste kun je je favoriete specerij gewoon niet of minder dan nodig in het gerecht verwerken (maar niet in geval van allergie natuurlijk). Ten tweede is het belangrijk om te begrijpen hoe belangrijk deze specifieke smaak is voor de harmonie van het hele gerecht.

Het is onwaarschijnlijk dat je dragon kunt verwijderen uit de gelijknamige drank. De ervaring leert echter dat het heel goed mogelijk is om satsivi te maken zonder koriander.

Je kunt een beetje fantaseren, je de geur en smaak voorstellen van de specerij die je zou willen vervangen en proberen een alternatief te vinden. Ons spiekbriefje zal je helpen.

  • In plaats van koriander kun je gerust peterselie in je gerechten gebruiken, en in plaats van peterselie - koriander.
  • Als je geen rozemarijn in huis hebt, doe dan een paar jeneverbeszaadjes in het vlees.
  • Als je niet van anijs of venkelzaad houdt, doe dan venkel of venkelzaad in het gerecht.
  • Als je niet van scherpe munt houdt, zoek dan naar melasse. Soms wordt munt vervangen door dille. Tenzij je Mojito's maakt, natuurlijk.
  • Geen zwarte peper, doe er dan marjolein (oregano) en tijm (tijm) in. Rozemarijn en basilicum zijn ook geweldig.

  • Als je plotseling geen laurier meer in huis hebt, kun je het vervangen door ayre. Je kunt er ook gember door vervangen.

  • Mierikswortel kun je vervangen door gember. Het is niet minder geurig en lekker.
  • Salie kan veilig worden vervangen door rozemarijn. En rozemarijn door salie.
  • Rozemarijn kan ook in plaats van laurier worden gebruikt, maar het is niet aan te raden om beide specerijen te combineren.
  • Dille in visgerechten kan worden vervangen door dragon (dragon). Geloof me, het zal heerlijk zijn.

  • Kardemom in gebak kan gemakkelijk worden vervangen door nootmuskaat. De bakwaren worden erg geurig en smakelijk.

  • Dragon kan worden vervangen door venkel of anijszaad.
  • Oregano kan worden vervangen door oregano (marjolein) en soms gedroogde basilicum.
  • Tijm kan worden vervangen door oregano. In de Kaukasus wordt zelfs kaneel vervangen door tijm in voorgerechten.
  • Lavendelbloemen in bakwaren kunnen worden vervangen door rozemarijnbloemen.
  • Marjolein kan worden vervangen door zijn naaste verwant - oregano, of gewone zwarte peper, omdat de smaak van marjolein ook een beetje branderig is. En als je een zoutloos dieet volgt, kan marjolein het zout vervangen.

Deze lijst kan nog lang doorgaan. Het belangrijkste is om niet te veel nieuwe kruiden tegelijk te gebruiken en combinaties uit te proberen. Zelfs een onbemind kruid kan in de “juiste omgeving” schitteren met nieuwe smaken en aroma's.

Vorige publicatie: Hoe maak je thuis kvas?

Volgende publicatie: Limonade met een geheim

Gerelateerde publicaties