“Is dat aubergine? Het is het lekkerste wat ik ooit heb gegeten!” Een vriend verrassen met Bukhara-stijl Boijon salade
Het recept voor deze slaspread kwam ooit uit Oezbekistan, hoewel soortgelijke gerechten ook in veel keukens van andere nationaliteiten te vinden zijn. Dit is nog een gerecht op basis van blauwe groenten, waardoor mensen die er niet van houden van deze groente zullen gaan houden.
Ik heb al opgebiecht dat ik tot mijn 20e geen aubergines at. Maar toen probeerde ik rolletjes met walnotensaus van een Georgische vriendin en werd ik verliefd op aubergines. Nu kook ik er veel verschillende gerechten mee.
Boijonsalade met gebakken aubergines in Bukharastijl
Ingrediënten
(voor 4-5 porties)
- Medium verse aubergines - 4 stuks
- Citroensap - 2 theelepels
- Verse knoflook - 5 teentjes;
- Verse dille - een klein bosje;
- Zout, gemalen zwarte peper - een halve theelepel van elk;
- Plantaardige olie - 2 theelepels;
Hoe maak je een salade met gebakken aubergines in Bukhara stijl “Boijon”?
- Was en droog de aubergines. Prik elke groente op verschillende plaatsen in met een vork. Besprenkel met plantaardige olie en bak ze op 180 graden in de oven tot ze gaar zijn (ongeveer 20-25 minuten).
- Laat de aubergines afkoelen en pel ze van de schil. Pureer het vruchtvlees goed met een vork of haal het door een blender.
- Pel de knoflook en hak deze fijn met een pers of mes.
- Hak de knoflook fijn met een mes.
- Meng in een kom de auberginepulp, zout, peper, plantaardige olie, citroensap, knoflook en dille. Meng alles goed door elkaar.
Serveer de Boijon gebakken aubergine salade in een slakom met pitabrood of vers brood.
Eet smakelijk! Thuis koken - het is makkelijk en budgetvriendelijk!