Tien geheimen voor de perfecte omelet

Tien geheimen voor de perfecte omelet

Zelfs dit ongecompliceerde gerecht heeft subtiliteiten: hoe klop je het eimengsel op, welke ingrediënten voeg je toe en hoe maak je de omelet luchtig en zacht.

Geheim #1

Hoe grondiger je de eieren en melk mengt, hoe lekkerder de omelet zal zijn. Er wordt aangenomen dat het beste resultaat wordt verkregen als de massa niet met een mixer wordt geklopt, maar lang en grondig wordt gemengd met een garde of vork. Eventuele vulling wordt voorzichtig aan de omeletmassa toegevoegd als deze al goed geklopt is. In dit geval krijg je een luchtige omelet. Als je een souffléomelet wilt, klop je de eiwitten apart en voeg je pas daarna de dooiers en melk toe.

Geheim #2

Met zelfgemaakte eieren krijg je natuurlijk de luchtigste omelet. Als je een dieetversie wilt maken, kun je beter alleen eiwitten gebruiken. Als je een dikkere omelet wilt, gebruik dan alleen de dooiers.

Geheim #3

Overtollig vocht bederft het gerecht. De ideale verhouding is 1 ei per halve dop melk. Als er meer vocht in zit, zal de al gare omelet vocht afgeven en heel snel afvallen.

Geheim #4

Elke omelet wordt gekookt onder een deksel - dit is voor niemand een geheim. Maar als het deksel aan de binnenkant is ingesmeerd met een stukje boter, wordt de omelet groter en gezwollener dan normaal.

Geheim #5

De omelet mag nooit aanbranden. Om hem gelijkmatig te laten bakken en rijzen, moet u hem af en toe schudden in de pan. In het begin moet de omelet op hoog vuur gebakken worden tot hij begint te rijzen en stevig wordt. Daarna - op laag vuur tot het eindelijk klaar is. Een goed gekookte omelet glijdt gemakkelijk uit de pan op een bord.

Geheim #6

Als je zeker wilt zijn van de stevigheid van de omelet, voeg dan een beetje bloem of griesmeel toe. Het is belangrijk om niet te overdrijven met deze ingrediënten, anders wordt je omelet een platte en strakke korst. We raden aan niet meer dan 1,5 theelepel bloem in een omeletmengsel van 4 eieren te doen.

Geheim #7

Als je een omelet met een romigere smaak wilt, voeg dan 2 theelepels zure room of mayonaise per 4 eieren toe aan het mengsel.

Geheim #8.

Het keukengerei waarin de omelet wordt gekookt is erg belangrijk. De pan moet een dikke en platte bodem hebben. De ideale pan voor dit gerecht is een gietijzeren koekenpan.

We raden aan om een deksel met een gat te gebruiken zodat het vocht kan ontsnappen. Zo voorkom je dat je omelet te vochtig wordt met overtollig vocht.

Geheim #9

Bak je omelet in plantaardige olie met een beetje boter. Een omelet met alleen plantaardige olie zal niet zo zacht en smaakvol zijn.

Geheim #10

Als je kruiden aan je omelet wilt toevoegen, voeg ze dan niet toe aan het eimengsel, maar strooi ze over het gerecht wanneer je het serveert. Zo behoud je de vitaminen, smaak en geur van de kruiden.

Experimenteer met omeletten, gebruik verschillende recepten, verzin je eigen variaties. Met dit eenvoudige gerecht wordt het ontbijt hartig en energiek voor de hele dag. Zelfs als het je de eerste keer niet lukt om de perfecte omelet te maken, leer je het niet slechter te maken dan een professionele kok.

Vorige publicatie: Alles wat je moet weten over het maken van canapés

Volgende publicatie: Negen geheimen om de perfecte aardappel te koken

Gerelateerde publicaties