Een beetje over de geschiedenis van kvass, de nuttige eigenschappen, positieve effecten op het menselijk lichaam en contra-indicaties, evenals enkele tips over hoe je de drank thuis kunt bereiden.
Je kunt je dorst lessen dankzij verkwikkende en smakelijke kvass - een traditionele Slavische drank met een zure smaak. Een tijd lang werd kvass ten onrechte vergeten, maar nu kan het opnieuw concurreren met andere dranken en ze zelfs vele malen overtreffen in termen van smaak en nuttige eigenschappen.
Kvass wordt bereid uit mout (gerst, tarwe) en meel op basis van gisting, maar ook uit roggebrood. Vaak worden er honing en aromatische kruiden aan toegevoegd. Je kunt ook kvas maken van bessen, fruit en zelfs bieten.
Nuttige eigenschappen
Door zo'n succesvolle selectie van stoffen in de samenstelling, krijgt kvas een aantal unieke eigenschappen. Het bevat vitaminen, aminozuren, melkzuur en enzymen.
Het verfrist perfect, verkwikt en lest de dorst tijdens een warme dag, verbetert de stofwisseling, vermindert vermoeidheid, verhoogt de menselijke prestaties en heeft een heilzame werking op de maag, het hart en de bloedvaten. Het voorkomt de ontwikkeling van ongewenste schadelijke microflora en versterkt de strijd van het lichaam tegen ziekten.
Kvas helpt mensen om alcoholverslaving tegen te gaan. Het vervangt tot op zekere hoogte alcoholische dranken en ontmoedigt het verlangen naar het gebruik ervan. Tegelijkertijd heeft kvas zelf een ethylalcoholgehalte van 1,2 procent, wat veel lager is dan dat van alcoholarm bier.
Contra-indicaties
De voordelen van kvass zijn inderdaad enorm, en het is zeker nodig om het te consumeren. Desondanks zijn er contra-indicaties. Zo mag zure kvass niet gebruikt worden door mensen die lijden aan een chronische maagzweer en gastritis met een hoge zuurgraad. Het is de moeite waard om kvass te weigeren bij leveraandoeningen en jicht. Het wordt afgeraden om kvas te drinken aan zwangere en zogende moeders. Het mag niet gegeven worden aan kinderen jonger dan 3 jaar.
Interessante feiten over de voordelen van kvass
- Men gelooft dat kvas de mannelijke kracht kan verhogen.
- Om gewicht te verminderen raden deskundigen aan om de drank op een lege maag te drinken. Dit bevordert de afscheiding van maagsap. Ook voor de maaltijd kun je kvass drinken bij gastritis met een lage zuurgraad.
- Er wordt gezegd dat kvas van rode biet de levercellen kan herstellen. Het wordt aanbevolen om het te gebruiken bij hartritmestoornissen, hoge bloeddruk.
- In kvass zit vitamine C, en dit helpt om cholesterol kwijt te raken en de bloedvaten te reinigen. Hierdoor verbetert het cardiovasculaire systeem.
Zelfgemaakte kvas: basisregels voor de bereiding
De grootste waarde wordt vertegenwoordigd door zelfgemaakte kvas, de voordelen zijn groter en de contra-indicaties voor het gebruik zijn veel minder. Wat moet je weten om thuis kvas te maken?
Regel #1: gist
Gist voor kvass mag alleen vers zijn. Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten. Het is beter om wat tijd te spenderen en nieuwe gist te kopen.
Regel #2: brood
Er wordt beweerd dat je kvas kunt maken van elk brood. Maar de beste optie is roggebrood. De smaak van de drank zal helderder zijn en de eigenschappen zijn nuttiger. Vooraf is het nodig om het brood in de oven te drogen. Dit hangt af van de kleur van de drank. Hoe meer het brood bruin wordt, hoe donkerder de kvass zal zijn.
Regel #3: water
Maak kvas met gekookt water dat tot kamertemperatuur is afgekoeld.
Regel #4: servies
Kvass wort wordt meestal gedistilleerd in glazen of geëmailleerde recipiënten. Aluminium vaten zijn niet geschikt, omdat ze de neiging hebben te oxideren.
Regel #5: Bewaren
In het begin is het aan te raden om de starter op kamertemperatuur te bewaren, en nadat hij is gaan gisten en er schuim verschijnt, moet u hem zeven en niet langer dan 2-3 dagen op een koude plaats bewaren. Anders verliest de kvas zijn nuttige eigenschappen en smaak.
Kvass recept thuis
Dus, op basis van wat we hierboven hebben gelezen, kun je thuis kvas maken. We delen het eenvoudigste recept.
Ingrediënten:
- Gekookt water (afgekoeld) - 3 liter
- Roggebrood - 300 g
- Geperste gist - 30 g
- Suiker - 100 g
Bereidingsmethode
- Verdun gist in een glas warm gekookt water.
- Giet het mengsel vervolgens in een geprepareerde fles, voeg geroosterd brood, in kleine stukjes gesneden, en suiker toe. Vul alles met water.
- Dek de pot af met gaas en laat een paar dagen op kamertemperatuur staan.
- Als de kvas rijp is, zeven.
- Zet de afgewerkte drank in de koelkast of op een koude plaats. Bewaar de helft van het overgebleven zuurdesem voor de volgende porties. Voor hen heb je geen gist meer nodig, alleen water, brood en suiker.
Dit is het eenvoudigste recept voor kvas, dat kan worden bereid in de omstandigheden van de metropool. Het zal je helpen je dorst te lessen op de heetste dag!