Hoe groenten beetgaar koken

Hoe groenten beetgaar koken

Wat al dente betekent, op welke gerechten het wordt toegepast en een aantal geheimen en nuttige tips over hoe je de lekkerste groentegerechten bereidt.

Italianen gebruiken de term al dente meestal in verband met pasta en risotto, maar het is ook van toepassing op groenten. In vertaling betekent al dente “op de tand”. Het is een mate van gaarheid waarbij het voedsel gaar, maar niet overgaar is en een aangename stevigheid heeft.

Concreet zijn beetgare groenten groenten die nog steeds groenten zijn in plaats van een smaakneutrale massa. Deze groenten behouden meer vitaminen en natuurlijke smaak. Deze manier van groenten koken wordt geprefereerd door voedingsdeskundigen en artsen.

Kookproces

Idealiter worden alle groenten met verschillende kooktijden apart gekookt. Tenzij je je gerecht in etappes wilt bereiden, raden we je aan om je te concentreren op de groente die het snelst gaart. Als je bijvoorbeeld van plan bent om bloemkool, wortelen, asperges en aardappelen in je gerecht te gebruiken, moet je je concentreren op de kooktijd van de bloemkool.

Zodra het voorgezouten water in de pan begint te koken, kun je de groenten erin laten zakken met behulp van een schuimspaan en ze koken tot ze niet helemaal gaar zijn, tot ze hun aangename knapperigheid hebben verloren. Dit is het einde van de eerste kookfase. De pan moet onmiddellijk van de hete brander worden gehaald om het kookproces definitief te voltooien.Vervolgens heb je een diepe kom, zeer koud water en ijs nodig. Haal de groenten voorzichtig uit de pan met een schuimspaan en breng ze over in een kom met koud water en vul ze vervolgens met ijsblokjes. Zet 5 minuten in de koelkast en je beetgare groenten zijn klaar.

Kleine geheimpjes

  1. De grootte van de groenten is belangrijk. Precies voor al dente is het het beste als alle vruchten en stukjes ongeveer even groot zijn. Niet te groot en niet te klein. Het gerecht ziet er aantrekkelijker uit als je de groenten met gevormde messen snijdt.
  2. Om de groenten hun natuurlijke kleur te laten behouden en te voorkomen dat ze verbleken, raden we aan een snuifje suiker toe te voegen tijdens het koken.
  3. Als je met diepvriesgroenten kookt, lees dan de kooktijd die op de verpakking staat en trek er gerust een derde van af.
  4. Als je een saus gaat gebruiken, giet deze dan over de groenten vlak voor het opdienen.
  5. Als je geen ijs in de koelkast hebt, kun je het ook zonder doen en alleen koud water gebruiken. Laat de groenten er in dit geval 7-9 minuten in staan. Het ijs versnelt alleen het afkoelproces.

Kooktijd groenten

We raden je aan een spiekbriefje bij te houden met kooktijden voor de populairste groenten, zodat je gemakkelijker kunt navigeren.

  • Jonge minimaïs - 10-15 minuten.
  • Verse snijbonen - 4-5 minuten.
  • Bevroren snijbonen - 5-7 minuten.
  • Hele bieten - 30-40 minuten.
  • Rietjes biet - 20-25 minuten.
  • Bloemkool - 7 minuten.
  • Broccoli - 5-7 minuten.
  • Spruitjes - 5-7 minuten.
  • Witte kool - 20-25 minuten.
  • Wortelen - 20-25 minuten.
  • Groene asperges - 7-10 minuten.
  • Witte asperges - 15 minuten.
  • Aardappelen - 15 minuten.
  • Zoete yams - 30 minuten.
  • Courgette - 10-15 minuten.
  • Koolrabi - 15 minuten.
  • Aubergine - 10-20 minuten.
  • Rapen - 20 minuten.
  • Artisjokken - 30-40 minuten.
  • Pastinaken - 15-25 minuten.
  • Uien - 10 minuten.
  • Prei - 10 minuten.
  • Verse spinazie - 3-5 minuten.
  • Verse zuring - 3-5 minuten.
  • Pompoen - 20-25 minuten.
  • Paprika's - 5-7 minuten.

Garnering of als apart gerecht

Al dente groenten zijn een heerlijk bijgerecht dat de delicate smaak van gegrilde visfilet of kipfilet zal accentueren. Maar ook als apart gerecht zijn groenten niet minder lekker. Groenten met tzatziki, knoflooksaus, zoetzure saus, verse kruiden, licht bestrooid met geraspte Parmezaanse kaas, met stukjes feta of mozzarella - dit is een stevig en heel gezond gerecht. En groenten gewikkeld in een tortilla besmeerd met kwark saus zal een geweldige snack zijn voor een picknick of een snelle snack.

Hoe meer groenten je eet, hoe minder zorgen je je hoeft te maken over je gezondheid. En groenten beetgaar koken is perfect voor een gezond en voedzaam dieet.

Vorige publicatie: Hoe voedsel zouten: belangrijke tips

Volgende publicatie: Aubergines: voordelen en gebruik

Gerelateerde publicaties