Negen geheimen om de perfecte aardappel te koken
Hoe bak je aardappelen op de juiste manier zodat ze een knapperige korst krijgen, hoe kook je aardappelen niet, hoe kook je ze sneller, hoe maak je perfecte aardappelpuree en nog veel meer.
Het lijkt erop dat er meestal geen moeilijkheden zijn bij de bereiding, maar zelfs een eenvoudig proces heeft zijn subtiliteiten.
Geheim #1: aardappelen makkelijker schillen
Jonge aardappelen zijn makkelijker te schillen als je ze even in heet water legt en dan in koud water, of als je ze 15-20 minuten in koud gezouten water legt.
Geheim #2: aardappelen met maximale vitaminen bewaren
Alle groenten verliezen hun gezondheidsvoordelen wanneer ze gekookt worden. Om de maximale vitaminen te behouden bij het koken van aardappelen, moet je ze koken zonder deksel. In dit geval is het nodig om de aardappelen niet in koud water te doen, maar in kokend water. Bij langzame verhitting verliest het product sneller zijn bruikbaarheid.
Als de aardappelen in de schil worden gekookt, behouden ze vitaminen en minerale zouten. Als de aardappelen echter oud, groen of geschild zijn, mogen ze alleen geschild gekookt worden.
Geheim #3: Voorkomen dat aardappelen overkoken
Sommige aardappelen zullen koken en water opzuigen. Om dit te vermijden, moet je het water ongeveer 15 minuten na het koken afgieten en, met het deksel op de pan, de inhoud op laag vuur koken met een minimum aan koud water.
Om te voorkomen dat de aardappelen overkoken, kun je tijdens het koken 1-2 lepels kool- of komkommerpekel aan het water toevoegen.
Geheim #4: Het kookproces van aardappelen versnellen
Aardappelen hebben veel tijd nodig om te koken, maar je kunt het proces versnellen door een klein stukje boter in de pan te doen. Dit zal de warmtecapaciteit van de vloeistof verhogen, waardoor de aardappelen veel sneller zullen koken. De boter heeft ook een positief effect op de smaak van de aardappelen.
Geheim #5: Om te voorkomen dat gebakken aardappelen aan elkaar kleven
Om te voorkomen dat aardappelen aan elkaar plakken tijdens het bakken, bereid je ze als volgt voor: snijd de aardappelen in schijfjes, spoel ze af met koud water en droog ze vervolgens op een doek of schone handdoek.
Geheim #6: voor een knapperige korst
Om een gouden, knapperig korstje te krijgen, moeten de aardappelschijfjes in zeer goed verhitte olie worden gelegd en zonder deksel worden gekookt. Anders kookt het gewoon weg. Zout de aardappelen helemaal op het einde, bijna voor het opdienen, anders geven ze veel vocht af, waardoor er geen krokant korstje ontstaat.
Gebakken aardappelen worden ook goed bruin als ze van tevoren licht met bloem bestrooid zijn.
Geheim #7: Voor perfecte aardappelpuree
Om aardappelpuree extra mals te maken, voegen veel huisvrouwen er een beetje melk aan toe, maar slechts weinig mensen verwarmen de melk van tevoren. Het geheim van perfecte aardappelpuree zit hem in deze eenvoudige truc. Als je er koude melk bij doet, wordt de aardappelpuree ook grijs.
Geheim #8: de smaak rijk maken.
Veel mensen beweren dat de beste smaakmaker voor aardappelen niet dille of groene uien is, zoals veel mensen denken, maar rozemarijn. Een paar snufjes gedroogde rozemarijn geven een ongelooflijke smaak en aroma aan het gerecht. Als je wilt, kun je verschillende soorten kruiden mengen, bijvoorbeeld door knoflook, zwarte peper, koriander, komijn enzovoort te combineren.
Geheim #9: aardappelpannenkoeken perfect maken
Het lijkt erop dat wat moeilijk is bij de bereiding van draniki? Je hoeft alleen maar alle ingrediënten fijn te hakken en te mengen. Maar aardappelen hebben de eigenschap dat ze veel vocht afgeven, waardoor het deeg uitvloeit. Om overtollig vocht uit de geraspte aardappelen te verwijderen, moet je ze goed uitknijpen door kaasdoek of een zeef.
En nog een paar trucjes
- Doe ui, knoflook of laurier in de pan tijdens het koken om de aardappelen lekkerder te maken.
- Om de knollen wit te maken, voeg je een beetje citroensap of azijn toe aan het kokende water.
- Bevroren aardappelen krijgen een zoete smaak. Dit kan verholpen worden. Dompel de aardappelen kort onder in koud water en giet ze meteen over in heet water.
- Aardappelkoteletjes worden papperiger als je er een beetje soda in doet.
- Om geraspte aardappelen, waarvan de beignets worden bereid, niet donkerder te laten worden, moet je er een beetje warme melk bij gieten.