Aubergines: voordelen en gebruik
Alles wat je moet weten over aubergines: nuttige eigenschappen, calorieën, contra-indicaties, variëteiten, gebruik in de keuken en nog enkele interessante weetjes.
Langlevende groente - in het Oosten aubergine genoemd. En dat allemaal omdat het bijdraagt aan het goede werk van het hart en de bloedsomloop. Dit is niet de enige nuttige eigenschap van aubergine, maar misschien wel de belangrijkste.
Geschiedenis
Oude Sanskriet geschriften vertellen ons dat de aubergine 1500 jaar geleden voor het eerst werd geplant en geteeld in India, het Midden-Oosten en Zuid-Azië.
Het groeide in het wild en nadat mensen er aandacht aan besteedden, begon de echte rage. Aubergine begon te worden gebruikt als een wondermiddel voor vele ziekten. In het begin werden ze helemaal niet gekweekt en uitsluitend gebruikt als medicinale grondstof. Men geloofde dat in olie gekookte aubergine van kiespijn afkwam en het sap van de vrucht behandelde mensen met jicht.
Maar de oude Grieken en Romeinen noemden aubergines “appels van de waanzin” en geloofden stellig dat het gebruik ervan in voedsel tot waanzin leidde. Men is van mening dat dit vooroordeel de verspreiding van de cultuur in Europa lang heeft vertraagd, waar de aubergine pas in de XVe eeuw verscheen. De aubergine werd pas in de 19e eeuw op grote schaal geteeld.
Calorieën
Aubergine is een onmisbaar product voor wie wil afvallen. Er zitten slechts 28 calorieën in 100 gram aubergines. Aubergines bevatten een grote hoeveelheid vezels, die helpen om overtollig vocht en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Je moet er wel rekening mee houden dat aubergines tijdens het bakken veel olie opnemen. Daarom kun je ze tijdens diëten beter in gebakken vorm gebruiken.
Nuttige eigenschappen
De nuttige eigenschappen van aubergine worden bepaald door de samenstelling. Als je naar de vitaminecomponent kijkt, begrijp je meteen waarom het als een levensgroente werd beschouwd en als geneesmiddel werd gebruikt. Aubergine bevat vezels, oplosbare suikers, pectine, eiwitten, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, natrium, vitamine C, B1, B2, B5, PP.
Vanwege het gehalte aan vitamine PP wordt aubergine aanbevolen voor mensen die niet van hun nicotineverslaving af kunnen komen. Dankzij vitamine PP (nicotinezuur) kan het lichaam nicotinehonger gemakkelijker verdragen.
Aubergine wordt aanbevolen voor patiënten met maag- en darmziekten. Het gebruik ervan is nuttig voor de preventie en behandeling van atherosclerose. Ze verhogen de uitscheiding van cholesterol uit het lichaam en verlichten de concentratie ervan in het bloed.
Aubergine is nuttig voor mensen die lijden aan bloedarmoede: ze helpen bij de vorming van rode bloedcellen en brengen het hemoglobinegehalte op een normaal niveau. Ze helpen ook de bloedsuikerspiegel te verlagen, dus ze worden aanbevolen voor diabetici.
Auberginesap heeft antiseptische en antibacteriële eigenschappen en helpt bij infecties. In de volksgeneeskunde werd het uitwendig gebruikt om wonden en zweren te genezen.
Overrijp fruit
Het is goed om te onthouden dat je nooit overrijp fruit moet gebruiken. Dit komt door het hoge gehalte aan de alkaloïde solanine, die ernstige vergiftiging kan veroorzaken. Overrijp fruit kan je herkennen aan het grote aantal zaadjes binnenin en een visueel muffe steel.
Tekenen van vergiftiging door overrijp fruit zijn flauwvallen, krampen, kortademigheid, diarree, krampen, misselijkheid en overgeven. Als je een van deze symptomen ervaart na het eten van een aubergine, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
Hoe aubergines plukken en bewaren
Kies vruchten die iets minder rijp zijn. Langwerpige en blauwzwarte aubergines zijn het best. Let op de schil. Die moet glanzend, stevig en visueel aantrekkelijk zijn, zonder beschadigingen.
Jonge en iets minder rijpe groenten met een laag zaadgehalte worden als smakelijker, malser en bruikbaarder beschouwd.
Aubergines kunnen niet langer dan twee dagen in de warmte bewaard worden, maar bij 1-2 graden en een luchtvochtigheid van 85-90% - tot 25 dagen.
Variëteiten
Interessant genoeg zijn er naast de bekende aubergines nog een aantal andere variëteiten. Tegelijkertijd zijn ze zo verschillend dat je de eerste keer dat je zulke vruchten ziet, zult weigeren te geloven dat dit echt een aubergine is.
Er is een variëteit White Egg, of Paaseieren, zoals de Britten zeggen. Dit alles vanwege de ronde vorm en witte kleur van de vrucht, die uiterlijk erg lijkt op kippeneieren.
En de Golden Egg variëteit heeft een gele tint en een ovale vorm. Deze aubergines rijpen zeer snel, dragen veel vruchten en hebben uitstekende smaakeigenschappen.
Interessante feiten
- De aubergine is een bes en nauw verwant met de distel.
- Sommige vruchten kunnen wel 30 kilo wegen.
- Elk jaar in de zomer is er op het eiland Sicilië (Palermo) een “Aubergine Olympics”. Culinaire goeroes komen hier hun beste gerechten met aubergine presenteren.