Hoe voedsel zouten: belangrijke tips

Het zouten van voedsel moet niet alleen naar smaak gebeuren, maar ook volgens bepaalde regels. Dan krijgen al je gerechten een heerlijke smaak. Wij vertellen je hoe je bepaalde voedingsmiddelen en gerechten moet zouten.

In recepten wordt meestal aangeraden om gerechten naar smaak te zouten. En dit maakt de situatie ingewikkelder voor degenen die niet veel ervaring hebben met zelfstandig koken. Hoeveel gehakt voor knoedels te zouten of hoe te bepalen of het zout genoeg is voor het deeg?

Alle mensen hebben een andere smaak en ook de hoeveelheid zout heeft bij iedereen een andere voorkeur. Maar er zijn basisprincipes die we je willen vertellen. We gebruiken het meest voorkomende fijne zout als basis.

Algemene richtlijnen

  • Gerechten met zoute componenten, bijvoorbeeld solyanka, olivier, vinaigrettes, moeten slechts een klein beetje gezouten worden.
  • Om te begrijpen hoe het gerecht aanvoelt op zout, moet het worden afgekoeld. Als je een heet gebraad probeert, zal het minder zout lijken dan het in werkelijkheid is.
  • Als je een salade maakt, zout die dan vlak voor het opdienen. Als je een zoute dressing of mayonaise gebruikt, moet je geen extra zout aan de salade toevoegen.
  • Als je soep maakt, is het voldoende om de bouillon zelf te proeven. Als je tevreden bent met alles, dan zullen de andere componenten van het gerecht ook goed gezouten zijn.
  • Als je een gerecht bereidt, probeer het dan hooguit een paar keer. Meer keren proeven zal je geen goed doen omdat je gevoeligheid voor zout wordt afgestompt.
  • Zout van verschillende fabrikanten smaakt anders. Het is aan te raden om je eigen pakje te kiezen en het altijd te gebruiken bij het koken.

Vis zouten

Het is het beste om vis voor het koken in te wrijven met zout, in plaats van het op de gebruikelijke manier te zouten zoals bij ander voedsel. Vis heeft veel zout nodig, ongeveer 3 theelepels per kilo. Als je vissoep wilt zonder te veel of te weinig zout, voeg dan ongeveer 4 theelepels toe. Je hebt iets meer zout nodig voor de soep, omdat de andere ingrediënten in het gerecht ook een deel van het zout opnemen. Zout visgerechten voordat je ze gaat bereiden.

Vlees zouten

Vlees heeft niet veel zout nodig, het is van zichzelf niet vers. Daarom zijn vleesgerechten het meest problematisch. De hoeveelheid zout hangt af van de bereidingswijze die je kiest. Gebakken vlees heeft ongeveer een halve eetlepel per kilo nodig. Biefstuk op open vuur heeft een theelepel zout nodig. Voor koteletten is een halve theelepel zout per kilo gehakt voldoende.

Zout voor zoete bakwaren

Zelfs zoete bakwaren worden gezouten. Dit is niet om het gerecht een zoute smaak te geven, maar om de zoetheid en luchtigheid van het deeg te benadrukken. Voor zoet deeg is een snuifje keukenzout voldoende. In gistdeeg doe je 2 snufjes per kilo deeg. Voor bladerdeeg op basis van boter, een halve theelepel zout per kilo deeg.

Zout voor ongezoete bakwaren

Meelgerechten met vleesvullingen worden gelijkmatig gezouten als je niet het deeg, maar de vulling zout. Vleesvullingen moeten flink gezouten worden, zodat ze een gebalanceerde smaak krijgen wanneer ze in wisselwerking staan met het bijna ongezuurde deeg.

Pap zouten

Boekweit heeft al een licht zoute smaak, dus het moet minimaal gezouten worden - een paar snufjes zout is genoeg om de uitgesproken natuurlijke smaak van boekweitpap naar voren te brengen. Deze hoeveelheid zout wordt genomen per 250 gram grutten. Voor dezelfde hoeveelheid rijst heb je meer zout nodig - ongeveer 1 theelepel.

De groenten zouten

Het is aan te raden om groenten helemaal aan het einde van het koken te zouten. Zout kan ervoor zorgen dat groenten taai worden. Als je een gerecht met gebakken aubergines bereidt, zout dan de olie en bak de aubergines erin voordat je ze bakt. De aubergines zelf hoeven niet gezouten te worden, ze zullen de juiste hoeveelheid zout uit de olie opnemen. Zout de aardappelen als ze bijna klaar zijn, ongeveer 15 minuten nadat het water kookt. Je hebt een halve eetlepel zout per kilo aardappelen nodig. Zout maakt groenten vochtiger en sappiger. Daarom worden groentesauzen, tomatenkaviaar en groentesalades helemaal op het einde gezouten, al in afgewerkte vorm. Voor 4 porties van een bijgerecht van verschillende gestoofde groenten heb je ongeveer 10 gram zout nodig.

Soepen zouten

Het wordt aanbevolen om soep te zouten als alle ingrediënten klaar zijn. Je hebt 3 theelepels zout nodig per pan van drie liter. De normale verhouding is 1 theelepel zout per liter voedsel.

Pasta, knoedels zouten

Alle gerechten die in bouillon of water worden gekookt en uit ongezuurd deeg bestaan, worden gezouten tijdens het koken van de vloeistof. Het is uit de gezouten vloeistof dat het gerecht de vereiste hoeveelheid zout opneemt. Voor normaal te zouten pasta moet je 1 theelepel zout toevoegen aan 1 liter water. Voor knoedels en dumplings - een halve theelepel.