De zomer is de tijd voor het maken van jam, sap, confituur en verschillende hartige bereidingen.
Bij het gebruik van oude conservenpotten is er vaak een probleem met onaangename geuren, die zelfs na herhaaldelijk grondig wassen niet verdwijnen. Hoe kom je van de geur af als je nog steeds de specifieke geur van ingemaakte komkommers voelt?
De eerste stap is om de deksels te vervangen door nieuwe, omdat deze vaak de belangrijkste bronnen van onaangename geur zijn. Als dat niet werkt, is het de moeite waard om andere manieren te overwegen die kunnen helpen om het probleem op te lossen.
Ik besloot mijn oma om advies te vragen over hoe ik de geur kon verwijderen uit potten met komkommers van vorig jaar. Ze raadde me aan om de volgende methodes te proberen:
Grof zout en zuiveringszout.
Zout en zuiveringszout zijn betrouwbare natuurlijke schoonmaakmiddelen die niet alleen veel vlekken verwijderen, maar ook onaangename geurtjes neutraliseren. Giet gewoon elk een eetlepel zout en zuiveringszout in een problematische pot en vul deze vervolgens met een kleine hoeveelheid water. Schud de gesloten pot krachtig, giet de inhoud eruit en spoel grondig met water of, voor de zekerheid, met kokend water.
Citroensap
Een eenvoudige citroen kan helpen om geur uit potten te verwijderen. Knijp het sap van de helft van een vrucht rechtstreeks in de pot en verspreid het binnenin. Zet de pot een paar uur op een lichte plaats en was hem daarna zoals gewoonlijk in de gootsteen of vaatwasser. Bij zeer hardnekkig vuil is het ook aan te raden om keukenzout aan het sap toe te voegen en de vuile bodem of rand ermee in te wrijven.
Koffiedik
Koffiedik in combinatie met zuiveringszout verwijdert ook vieze geurtjes in de pot. Meng beide ingrediënten met een beetje water tot een dikke pasta en wrijf het dan op de wanden van de glazen pot. Zet ze een paar minuten opzij om de koffiepasta zijn werk te laten doen en spoel ze dan uit met warm water.
Theezakje
Je kunt oude potten ook succesvol opfrissen met thee. Dompel een zwart theezakje onder in een vat gevuld met heet water. Na ongeveer een uur giet je het aftreksel af en spoel je de pot af onder stromend water. De vervelende geur is in een mum van tijd verdwenen.
Mosterd
Om van de onaangename geur van potten af te komen, gebruikte mijn oma vaak mosterd. Ze goot mosterdzaadjes, fijngestampt in een vijzel, in een pot en goot er water overheen. Na een paar uur had ze geen last meer van de onaangename geur van ingemaakte komkommers.
Geactiveerde houtskool
Actieve houtskool absorbeert effectief onaangename geuren. Je kunt het gebruiken om een “verfrissend” bad voor glazen potten te maken. Los gewoon 3-4 tabletten poeder op in warm water in de gootsteen en zet de potten daar een tijdje in. Daarna zijn ze schoon en ruiken ze aangenaam fris.