We willen allemaal gezonde en tegelijkertijd milieuvriendelijke planten in onze tuin hebben. Laten we eens kijken welke meststoffen kunnen worden gemaakt van wat we bij de hand hebben, zodat er minder "chemie" is. Laten we eens kijken naar de meest populaire en toegankelijke.
Gist
Van de "fabrieksmeststoffen" zal gistvoeding op de eerste plaats komen: 100 g gist per 10 liter water - dit is de ideale samenstelling voor alle planten. Giet deze gistoplossing onder de wortel.
Planten reageren hier zeer gunstig op, of het nu wortelgroenten, groene gewassen of dezelfde komkommers en tomaten zijn. Over het algemeen zullen alle gewassen profiteren van gistvoeding.
Broodoverschot
Als je geen gist bij de hand hebt, kunnen broodkorstjes helpen. In elk huishouden, hoe zuinig we brood ook uitgeven, verschijnen er broodkorstjes. We hoeven ze natuurlijk niet weg te gooien, we moeten het brood met respect behandelen, dus voeden we onze planten.
We laten de broodkorstjes weken in kokend water, ze zwellen op en binnen een dag is onze topdressing klaar. We verdunnen het ongeveer 1:3 met water en gieten het samen met de kruimels onder onze planten.
‼ Vergeet niet om, nadat je de planten water hebt gegeven met broodkorstjes, er wat warm water overheen te gieten. Waarvoor? Zodat de stoffen uit deze korstjes beter in de bodem komen en snel door onze planten worden opgenomen.
Compostinfusie
Elke tuinman heeft op zijn erf een composthoop waar we onkruid neerleggen, waarna er compost van wordt gemaakt. Dus 1 kg van deze compost per emmer water van 10 liter is een uitstekende meststof voor onze planten, voor iedereen. Deze meststof is van nature uitgebalanceerd, het bevat zowel basis- als micro-elementen, dat wil zeggen wat de in compost verwerkte planten voorheen uit de grond haalden, geven we terug door andere planten te voeden.
‼ Als we ongeveer 2 keer per maand gistvoeding aan de planten geven, kan er elke week compost worden gedaan. Het is heel eenvoudig en effectief.
Thee en koffie
We geven de planten geen water met thee- en koffie-infusies, maar maken gleuven en gieten de theeblaadjes (dronken thee) en koffiedik erin. Wij vullen het met aarde. Dit afval in de bodem wordt door de bodemmicroflora afgebroken en vervolgens door onze planten gebruikt. Ze zullen ook zeer gunstig reageren op dergelijke voeding.
Groene fermentatie
Een van de beschikbare meststoffen, die wat meer geduld en tijd vergt, is ook groene fermentatie. Ik plaats het vat voor een praktisch doel in de kas. Tijdens de fermentatie komt koolstofdioxide vrij, wat de groei van de komkommer-eierstok enorm stimuleert; het groeit dan letterlijk voor onze ogen. Zo’n vat in een kas heeft dus een tweeledig doel. Ten eerste bereidt het een voedingsoplossing voor om paprika's, komkommers en buitenplanten te voeden, en tegelijkertijd verrijkt het de kas met koolstofdioxide. Planten reageren op groenbemesting met een zeer goede oogst.
Zoals je kunt zien, hebben we veel reserves binnen handbereik; al het afval kan worden omgezet in kunstmest. Planten voeden met dergelijke natuurlijke meststoffenVan de beschikbare componenten krijg je een prachtige oogst. Omdat er in de natuur niets overbodigs is.