9 toepassingen voor eierschalen in huis en tuin
Eierschalen zijn meer dan alleen een handige verpakking voor het voedzame eigeel en eiwit dat erin zit. Het is een uitstekend voorbeeld van de perfecte verpakking die de natuur heeft gemaakt.
Eierschalen bestaan voor 95% uit calciumcarbonaat, waardoor ze veel lijken op onze eigen botten en tanden.
Het is dus geen verrassing dat eierschalen helpen onze botten te versterken en ons tandglazuur te beschermen.
Gebruikten we eierschalen maar in plaats van ze weg te gooien!
Sidlandia - zaden en zaailingen van sierplanten voor iedereen.
Schelpen zijn een prachtige bron van calcium: slechts een halve eierschaal levert de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is niet alleen praktisch om eierschalen aan leghennen te voeren, maar ook om ze op andere ongebruikelijke manieren te gebruiken.
1. Gebruik eierschalen om zaailingen te kweken
In de zoektocht naar een plasticvrij leven en een plasticvrije tuin is het niet eenvoudig om een succesvolle oplossing te vinden voor het kweken van zaden.
Vroeger hergebruikten mensen wat ze hadden, yoghurtbakjes en dergelijke, maar op een gegeven moment gingen de plastic potjes kapot en moesten ze worden weggegooid of gerecycled.
- Vul de schaal tot de helft met aarde,
- Plaats de zaden voorzichtig,
- wacht tot ze ontkiemen.
Om de eierschalen stabiel te maken, plaats je ze terug in het eierdoosje.
Als de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze uitplanten in de tuin waar de eierschalen zullen afbreken en extra calcium aan de grond toevoegen.
2. Tuinmulch
Na een stevig ontbijt of het bakken van een heerlijke taart, vermaal je de eierschalen en breng je ze rechtstreeks naar de tuin!
Omdat ze langzaam afbreken, helpen ze niet alleen om de grond te beluchten en de waterdoorstroming te verbeteren. Na verloop van tijd zullen eierschalen calcium vrijgeven. Hoe fijner je ze vermaalt, hoe sneller ze afbreken.
3. Geef calcium aan je tomaten
Calcium toevoegen aan tomatenplanten helpt toprot voorkomen (geen ziekte, maar een fysiologische aandoening die wordt veroorzaakt door een calciumonevenwicht).
Om dezelfde reden zijn eierschalen zeer gunstig voor courgettes, paprika's, kool en broccoli!
4. Geef eierschalen aan kippen
Legkippen hebben veel calcium nodig, en als je merkt dat je kippen hun eigen eieren opeten, kan dit te wijten zijn aan een vitaminetekort.
Droog de eierschalen op kamertemperatuur en als je er genoeg hebt verzameld, plet je ze een beetje en verspreid je de schalen dun over een bakplaat.
Bak ze ongeveer 10 minuten op 135C tot ze bros zijn, plet ze dan nog wat meer en serveer ze in kleine hoeveelheden aan de kippen.
5. Gebruik geplette eierschalen in de tuin om ongedierte af te schrikken
Strooi grof gehakte eierschalen aan de voet van planten om slakken en naaktslakken af te schrikken die je mooie kool willen opeten.
6. Voeg de eierschalen toe aan je compost
Ook hier is het calciumgehalte belangrijk.
Om de kwaliteit van je compost te verhogen, moet je er alle biologisch afbreekbare stoffen aan toevoegen, inclusief eierschalen. Een composthoop vermindert zwerfvuil en helpt de tuin.
7. Voeder voor wilde vogels
Net zoals je je kippen voert, kun je ook wilde vogels een beetje steunen.
Dezelfde processen zijn van toepassing: bakken, dan de eierschalen in kleine stukjes hakken en ze in de voedermix of op de grond laten glijden zodat de vogels ze kunnen vinden.
8. Voeg eierschalen toe aan koffie
Dit is geweldig om twee redenen.
- Ten eerste, als je koffie zet op hoog vuur, zullen gebroken eierschalen voorkomen dat de droesem wegkookt. Dit is geen veelvoorkomend probleem, maar nu weet je hoe je bedorven koffie kunt voorkomen als deze situatie zich ooit voordoet.
- Ten tweede zorgt de toevoeging van eierschalen aan koffie ervoor dat de smaak minder zuur wordt. Als je ondraaglijke bitterheid ervaart van een kopje koffie of van koffie die te lang is gezet, helpen eierschalen.
De gehakte of fijngemalen schaal van één ei is genoeg om 6 kopjes fantastische koffie te zetten.
Probeer dit eens. Het is een geweldige manier om wat calcium in je drankje te krijgen, vooral als je zuivelvrije producten drinkt.
Dit advies las ik in een Amerikaans tijdschrift en ik weet niet eens wat ik ervan moet denken. Hoewel, waarom niet? Ik riskeer hooguit een paar lepels koffie).
9. Voeg eierschalen toe aan je bottenbouillon of pot bouillon
Of je nu een enorme pot bottenbouillon maakt of een stevige groentebouillon, het toevoegen van eierschalen is enorm heilzaam.
Je krijgt niet alleen calcium binnen, eierschalen bevatten ook kleine hoeveelheden andere mineralen:
- magnesium
- fluoride
- selenium
- zink
- ijzer
- fosfor
De smaak verandert niet, maar je krijgt wel een voedingsboost!