Geen koelkast nodig, zelfs niet in de hitte: deze populaire producten bederven niet en blijven vers zonder elektriciteit
Veel mensen hebben de gewoonte om bijna alle voedingsmiddelen - van vleesproducten tot brood - in de koelkast te zetten, omdat de kans groot is dat ze snel bederven in de zomer. Sommige voedingsmiddelen kunnen echter veilig en zonder risico bij omgevingstemperatuur worden bewaard. In dit artikel vertel ik je welke producten hun kwaliteiten kunnen behouden en hun versheid niet verliezen, zelfs zonder koelkast. In sommige gevallen volstaat een donkere hoek in de keuken om ze te bewaren.
Lijst van voedingsmiddelen die zonder koelkast bewaard kunnen worden
Groenten en fruit
Verschillende soorten fruit en groenten kunnen in de voorraadkast of kelder bewaard worden, of als deze plekken niet beschikbaar zijn, volstaat een schaduwrijk hoekje in de keuken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen vocht is en probeer ze niet te lang te laten liggen. Het is het beste om ze zo snel mogelijk op te eten.
Pasta en granen
Graanproducten zoals boekweit, rijst, gierst kunnen en moeten zelfs in het keukenkastje bewaard worden. Een koelkast is niet nodig om bulkvoedsel te bewaren. Het is alleen belangrijk om granen in glazen potten met luchtdichte deksels te doen om insecten te weren. Pasta moet ook uit het zonlicht en in afgesloten potten worden bewaard.
Gebottelde en verpakte sappen
Sappen uit de winkel kunnen thuis op kamertemperatuur worden bewaard, maar alleen als de verpakking verzegeld blijft. Supermarkten bewaren ze in normale omstandigheden, gewoon uitgestald in de schappen. Als de verpakking van het sap echter al geopend is, is het beter om het binnen 1-2 dagen te consumeren en het sap op een donkere plek te bewaren, uit de buurt van de zon.
instant pap, soepen en purees
Instantvoedsel zoals soepen in pakjes of briketten, maar ook pap en puree, hoeven niet in de koelkast bewaard te worden omdat ze daar vocht kunnen opnemen. Zulke versies van toekomstige maaltijden “voelen” goed aan bij kamertemperatuur en de optimale plaats hiervoor is het keukenkastje.
Plantaardige olie, zout, honing, kruiden, suiker
Hier is alles vanzelfsprekend en behoeft het geen extra uitleg: niemand bewaart zulke producten in de koelkast, omdat ervaren huisvrouwen ze liever in kasten bewaren. Lage temperaturen zijn niet nodig om ze te bewaren, dus zelfs als de stroom uitvalt, blijven deze vijf producten in orde. Plantaardige olie kun je beter in een donker hoekje zetten. Het hoeft niet in een koelkast bewaard te worden.
Vis, vlees en groenten in blik
In de meeste gevallen hoef je ingeblikt voedsel niet in de koelkast te bewaren - het blijft goed bij kamertemperatuur. Als je keuken erg warm is, kun je ingeblikt voedsel in een kast of lade onder de tafel leggen om het tegen de zon te beschermen. Deze plekken hebben een iets lagere temperatuur dan de open ruimte in de keuken.
Bakken
Gebak hoef je niet in de koelkast te bewaren. Om van de smaak van verse bakwaren te genieten, eet je ze best binnen enkele uren na aankoop. Dit geldt vooral voor muffins met room- en fruitvulling, omdat dergelijke producten minder lang houdbaar zijn.
Worst, kaas, melk en eieren kunnen ook worden bewaard bij warm weer en zonder koeling. Het enige waar je rekening mee moet houden is de snelheid waarmee je ze wilt consumeren.