Een deskundige antwoordt. Aardappelen: waarom de toppen verpletteren en is het nodig om ze te schillen?

Vraag 1

Ik kwam informatie tegen dat in de Sovjettijd aardappeltoppen werden verpletterd om de opbrengst en de grootte van de knollen te vergroten. Is dit waar?

De informatie is absoluut correct. Aardappeltoppen worden geplet nadat de planten zijn uitgebloeid. Het is echter noodzakelijk om de aardappeltoppen te verpletteren als ze te hoog zijn; de planten lijken dik te worden.

Het breken van toppen is overigens niet alleen geschikt voor aardappelen; deze technologie is ook toepasbaar voor bijvoorbeeld uien. Als je de toppen verplettert, gaat alle voeding naar de ondergrondse organen en neemt hun omvang aanzienlijk toe.

Wat toepassen? Het eenvoudigste dat u kunt nemen, is een gewone hark. We gaan er doorheen en buigen de toppen met een hark naar de grond. De toppen barsten, maar je hoeft hier niet bang voor te zijn, de wonden genezen snel in de zon en de oogst neemt aanzienlijk toe.

Vraag 2

Is het altijd nodig om aardappelen te schillen?

Dat zijn we gewend: we hebben rijenteelt gedaan, daarna hebben we de aardappelen opgeschud, dan nog een keer geschud, en dan kunnen we voor de derde keer opschudden. Maar dit kan niet altijd.

️Het is niet aan te raden vroege aardappelen te schillen. Bij vroege en ultravroege aardappelrassen groeien stolonen vroeg, aan het einde vormen zich knobbeltjes. Ze verschijnen ergens al op de 40e dag na het planten van dergelijke aardappelen. En wanneer we het beginnen te heuvelen, hoe dichter we de grond bij de planten brengen om te harken, hoe meer we deze eerste beginselen van knobbeltjes snoeien. Terwijl de plant nieuwe vormt, verstrijkt de tijd. En we verliezen de vroege oogst.

‼️ Bij late aardappelen bestaat zo’n probleem niet. Voel je vrij om late aardappelen op te rapen. Maar probeer je toch niet te veel te laten meeslepen door deze techniek, want op dezelfde manier snijden we een deel van de uitlopers af, aan het einde waarvan er knobbeltjes zitten, en verminderen daardoor de opbrengst.