Regels voor het plukken en bewaren van appels en peren. Ze blijven vers tot het voorjaar!
Oogstdata
Appels en peren krijgen een heldere kleur die kenmerkend is voor de variëteit als je geen haast hebt om ze uit de boom te verwijderen zodra september aanbreekt. Wacht op aanzienlijke dagelijkse temperatuurveranderingen.
Nachtkoeling stimuleert de aanmaak van anthocyanen in de huid; de pigmenten die fruit in alle tinten rood en oranje kleuren. Soms is slechts één koude nacht genoeg om groene appels een aantrekkelijke rode blos te geven. Zelfs een klein minpuntje is niet eng - het zal de wintervariëteiten van appels niet schaden.
Maar peren zijn het meest gevoelig voor lage temperaturen en het is beter om ze niet aan vorsttesten te onderwerpen. Maar het verschijnen van kleur heeft een positief effect op de waarde van de vrucht: ze bevatten meer biologisch actieve stoffen.
Beschermende behandeling met biologische producten
Besproei de bomen 3-5 dagen vóór het oogsten van de vruchten met een van de voorgestelde biologische producten: Alirin-B, Bactogen, Profit Natural Protection, Fitosporin, Frutin, Ecosad. Ze zullen een beschermende omgeving creëren op het oppervlak van de vruchthuid, waardoor verschillende soorten rotting zich tijdens opslag niet significant kunnen ontwikkelen.
En om deze medicijnen goed te laten werken, moet het gebruik ervan worden getimed bij droog, warm weer. Het is optimaal als er geen regen valt vanaf het moment van verwerking tot aan de oogst.
Container en opslagruimte
Containers voor het bewaren van fruit - dozen of containers (plastic of hout) - moeten schoon en droog zijn, zonder sporen van rot of overblijfselen van de oogst van vorig jaar.
Kleine dozen met een capaciteit van 2-4 emmers zijn het meest geschikt voor opslag. In te grote containers is het moeilijk om rot fruit tijdig op te merken en te verwijderen, en die onderaan verkreukelen onder het gewicht van de bovenste.
We maken ook de plank in de kelder of kelder schoon - ze kunnen ook sporen bevatten van ziekteverwekkers van verschillende soorten rot.
‼ Het mooiste ontsmettingsmiddel is trouwens de zon. Verwarm indien mogelijk zowel de laden als de planken in de zon. Ultraviolet licht zal alle schimmelsporen die ermee in aanraking komen, verbranden. En de opslag zelf moet goed geventileerd zijn.
Oogst
En nu het allerleukste: het daadwerkelijk oogsten van de oogst!
Kies voor het schoonmaken een dag zonder regen. Als er 's nachts neerslag of zware mist is geweest en de appels en peren nu allemaal onder de waterdruppels staan, laat ze dan aan de lucht en drogen.
Eerst halen we al het aas onder de bomen vandaan: een deel wordt gecomposteerd, een deel wordt gerecycled. Ze kunnen niet worden achtergelaten voor opslag: nadat ze op vochtige grond of gras hebben gelegen, hebben ze al verschillende sporen op hun huid verzameld, hebben ze schade aan de huid opgelopen en zullen ze niet liggen.
We verwijderen de vruchten van de boom vanaf de onderkant van de kroon naar de bovenkant, vanaf de rand van de kroon naar het midden.
Bij het plukken van fruit proberen we de steel te behouden: we nemen de appel met open handpalm van onderaf, til hem een beetje op en drukken lichtjes op de "staart" met onze duim of wijsvinger en draaien hem. We plaatsen de vruchten voorzichtig (niet gooien!) in een emmer en brengen ze vervolgens over in dozen.
Tijdens de oogst kun je de appels en peren beter meteen daarin sorterenDeze zijn geschikt voor langdurige bewaring: gezond, zonder schade door de fruitmot, zonder grote korstplekken; en degenen die het beste in de nabije toekomst kunnen worden geconsumeerd of verwerkt - met grote vlekken, beschadigde huid, blauwe plekken of gescheurde stengels.
Appels en peren die de opslag in gaan, plaatst u zorgvuldig en gelijkmatig in dozen. Individuele lagen kunnen worden bedekt met inpakpapier (of ander schoon) papier of karton.
Het lijkt erop dat ze de appels in dozen hebben gestopt - en dat is alles, in de kelder. Maar nu zou het goed zijn om de appels tot de avond in de tuin onder een boom of onder een afdak te laten afkoelen.
️ Als we hete vruchten, opgewarmd door de hitte van de dag, onmiddellijk in een koele kelder plaatsen, kunnen we binnen een paar weken het vruchtvlees bruin laten worden en de appels laten opzwellen. Koel het gewas niet plotseling af!
En pas 's avonds, als de temperatuur begint te dalen, sturen we onze oogst naar de kelder. Om de temperatuur daarin soepel te laten dalen, zorgen we voor goede ventilatie: deuren en ramen staan een beetje open.
Opmerking
Appels en peren blijven goed bewaard als de kelder of kelder op een hoge luchtvochtigheid wordt gehouden. Maar het komt vaak voor dat het aanzienlijk onder de optimale waarden blijft, en niet iedereen wil overtollig vocht creëren. Om te voorkomen dat het fruit verwelkt, kunt u op elke doos een grote plastic zak of zak plaatsen (vuilniszakken zijn voldoende) en deze losjes vastbinden of de randen van de zak lichtjes omwikkelen.
Deze lifehack is trouwens perfect voor degenen die zowel fruit als aardappelen in dezelfde kamer bewaren: de zakken laten niet toe dat appels en peren vreemde smaken "oppikken" en ze zullen beter bewaard worden.
En laat geen scherpe schommelingen in de luchttemperatuur in de kelder of kelder toe: dit zal een vroege rijping veroorzaken, vooral bij peren!